Spoštovani obiskovalci spletne strani, obveščamo vas, da je v uporabi nova spletna stran naše župnije, nanjo pridete s klikom na spodnjo povezavo:

http://franciskani-nazarje.si

Hvala za razumevanje!

p. Andrej


 

Kratek je naš napor,
plačilo pa večno.
Nikar naj te ne zmede
hrupnost sveta,
bežeča kakor senca.

Oziraj se v nebesa,
ki nas vabijo;
vzemi svoj  križ
in hodi za Kristusom,
ki hodi pred nami.
Kajti po mnogih stiskah
bomo po Njem
vstopili v Njegovo slavo.

Sveta KlaraGospod naj bo vedno z Vami in naj stori,
da boste vselej z Njim!
Sv. Klara Asiška
                      
Ob božjepotni cerkvi Marijinega oznanjenja v Nazarjah je poleg frančiškanskega samostana tudi samostan drugega
Frančiškovega reda - Reda ubogih sester svete Klare, sester klaris. V njem neprekinjeno šestnajst sester v ubogi, spokorni
osamelosti, dan in noč veselo prepeva hvalnice vsemogočnemu Bogu in prosi Njegovega blagoslova za svoje brate in
sestre - za tiste, ki se trudijo z oznanjevanjem evangelija, za tiste, ki trpijo in iščejo smisel življenja, za izkoriščane,
odrinjene, razočarane, blodeče ... tudi za Vas, zate ...

 

Kapela v samostanu klaris v Nazarjah

 


Frančiškovska karizma je apostolska in kontemplativna. Prvi in tretji Frančiškov red združujeta molitveno in apostolsko aktivno življenje. Sestre drugega reda pa posnemajo predvsem Kristusa, ki moli, in se posvečajo kontemplativnemu, bogomiselnemu življenju; zato tudi živijo ločeno od sveta, v klavzuri.
Posebne značilnosti njihovega življenja so: prizadevanje za duha evangelija, molitve in pobožnosti, čemur mora biti vse drugo podrejeno, gojenje liturgične in osebne molitve; sestrska vzajemnost v medsebojni ljubezni in edinosti; uboštvo v preprostosti in skromnosti; češčenje Evharistije in Božje Matere Marije; veselje v popolni in do konca zvesti podaritvi Kristusu in Cerkvi v duhu služenja, v skritosti, molku in spokornosti.
Poleg molitve se sestre posvečajo študiju duhovnosti in za to prevajajo tudi potrebne knjige, gojijo cerkveno petje ter opravljajo gospodinjska in razna ročna dela (šivajo, klekljajo, vezejo), pečejo hostije, urejajo cerkveno perilo, obdelujejo vrt in se lotijo raznovrstnih drugih opravil.
Bogomiselno življenje je za modernega človeka težko razumljivo. Dejavnost menihov in nun je namreč povsem notranja: z molitvami, žrtvami in bdenji slavijo Boga in se použivajo za vse svoje brate in sestre.